Több mint húszezren kóstoltak a VI. Budavári Pálinka - és Kolbászfesztiválon

2012.10.09 01:15

 

A szőlőpálinka, a mangalica sonka, a cili con carne, és Aha Toro tequila fogyott a legjobban

 Négy nap alatt több mint húszezerezer látogatót fogadott a VI. Budavári Pálinka - és Kolbászfesztivál, amely a Budai Vár Hunyadi és Oroszlános udvarában 40 kiállítóval és több mint 400 pálinkával várta az ínyenceket. A rendezvény vendégnemzeteként bemutatkozó Mexikó gasztronómiai kínálata nagy sikert aratott élen a chili con carne-val és az Aha Toro tequila-val.

Bezárta kapuit az őszi Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amely szinte végig gyönyörű időben, a Budai Várnegyedben fogadta vendégeit. A közönség kedvenc hétvégi programján tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állították ki finomságaikat.

Már szinte minden hétvére szerveznek egy fesztivált a Budai Várba, de azt tapasztaltuk, ez nem befolyásolta a Pálinkafesztiválra látogatók kedvét. Mind a tavaszi Budapesti, mind pedig az őszi, Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál esetében úgy vesszük észre, hogy töretlen az érdeklődés. Reményeink szerint ez annak köszönhető, hogy hagyományt teremtettünk – mondta Maros Róbert a fesztivál főszervezője.

A Mexikói Udvar hangulata, étel -, ital-, és zenei kínálata vonzotta a vendégeket, ahol a Mezcal étterem specialitásai közül a chili con carne volt a fesztiválozók kedvence, a tequilák közül pedig az Aha Toro fogyott a legjobban. A tequila ház 8 féle mexikói söre szintén nagy népszerűségnek örvendett.

 A pálinkával és a kolbásszal azonban semmi nem tudta felvenni a versenyt. A legnépszerűbb párlat idén a szőlő volt, a legszívesebben pedig a mangalica kolbászt és sonkát kóstolták a vendégek. Utóbbit tejfölös házi parasztkenyéren.

 A rendezvényen az új és gyors elektronikus fizetési mód beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a látogatók sorban állás nélkül, egyszerűen jutottak hozzá a kóstolókhoz.

A fesztiválozók egészségügyi biztonságáért a Helperek Egyesület önkéntesei feleltek, akik járőrökkel és esetkocsival érkeztek minden nap a rendezvényre. Szerencsére néhány kisebb bocaficamon kívül nem volt feladatuk, amely többnyire abból adódott, hogy a hölgyek idén is előszeretettel vettek föl magassarkú cipőt a Vár macskaköves udvaraiba.

A hagyományteremtő célzattal létrejött Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál jövő ősszel is megnyitja kapuit, amikor egy újabb ország és annak nemzeti itala mutatkozik be. De májusban is érdemes lesz föllátogatni a Várba, ugyanis a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon a szilva és a barack éve után a meggyből készült párlatok, valamint az év meggypálinkája kapja a főszerepet.